Logó ív

4024 Debrecen, Csapó utca 19 | Tel: 0652 781-505, +3670-623-2314

Nyilv. szám:
E-000253/2014

Válassz helyszínt, hogy hol szeretnél tanulni!

Tanáraink

 

Angol nyelvtanáraink

 

Horváth Szilvia

Horváth Szilvia Horváth Szilviának hívnak, több éve tanítok angol nyelvet az Euro nyelviskolában. Cambridge-i (CELTA) képesítéssel rendelkezem, mely amellett, hogy színesítette szakmai tapasztalataim tárházát, megerősített abban is, hogy tanfolyamaim fő irányelve a diákközpontúság legyen.

Óráimon tehát a tanítványoké a „főszerep", akik a kommunikáció fejlesztésére szolgáló kreatív, játékos feladatok során sajátítják el az angol nyelvet, mely szilárd nyelvtani alapokon nyugszik.

A nyelvtani rendszerezést, átláthatóságot nagyon fontosnak tartom, mivel ez sokban segíti a tiszta kifejezésmódot. A tanórákon törekszem a száraz, grammatikai rész életre keltésére, hogy a diákjaim a hétköznapokban is könnyedén, nagy biztonsággal tudják alkalmazni a nyelvtani szabályokat.

A stresszoldás szintén hangsúlyos része tanítási módszeremnek, a sok humorral átszőtt és jókedvű tanórák során tanítványaim gyorsabban, könnyebben sajátítják el az angol nyelvet. Elengedhetetlennek tartom a folyamatos, pozitív visszajelzést is, diákjaim önbizalmának növelését, mely tovább fokozza teljesítményüket. E módszer hatékonyságát igazolja többek között a sok sikeres nyelvvizsga is.

A tanórák rendkívül fontos része a fentieken túl a szigorú számonkérés. A diákok rendszeresen kapnak házi feladatot, és tudásukat a tanfolyam során beiktatott szó- és nyelvtani tesztekkel is folyamatosan nyomon követjük, így az elsajátított ismeretanyag hatékonyabban rögzülhet.

Mottóm: bátran vágj bele az angol nyelvtanulásba, hiszen egy akadályt már könnyedén vettél, sikerült elsajátítanod az európai nyelvek egyik legnehezebbjét, a magyart :)

 

Rutterschmidt Gábor

Nincs buta kérdés, nincs rossz ötlet.

A tanulás csak nyugodt,bizalmi alapú tanár-diák kapcsolatban éri el teljes hatékonyságát.

Ha kérdezel, válaszolok.

Amire számíthatsz; diákközpontú oktatás sok gyakorlással.

 

 

 

 

 

 

 

Papp Hajnalka

Papp HajnalkaPapp Hajnalka vagyok és a 2009-ben történt, Budapestre való költözésem óta tanítok az Euro Nyelviskolában. Tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem angol nyelv és irodalom szakán folytattam. Az egyetemi évek alatt lehetőségem volt fél évet eltölteni egy hollandiai egyetemen, amely hozzájárult életszemléletem és szakmai ismereteim bővüléséhez.

A szép angol kommunikációhoz elengedhetetlen a nyelvtan alapos ismerete, ezért fontosnak tartom annak magas szintű elméleti és gyakorlati elsajátítását. Állandó számonkérések segítségével próbálom elkerülni a „csak tanítottak angolul, de nem tudok" hibát, ami miatt sok tanítványom hosszú évek angoltanulása után került a tanfolyamokra. Remélem sikerült minél többüknek megmutatnom az angol nyelv szépségeit, és a nyelvtanulás sokszor nehéznek mondott útján a legkevesebb akadállyal mentek végig.  Mindig örömmel tölt el, amikor a 4 hónap végén sikeresen vizsgázók üzeneteit és köszöneteit megkapom. Ugyanakkor tudom, hogy ez csak kis részben az én érdemem, hisz ezt mindenki magának köszönheti és keményen megdolgozott érte. Ne feledjétek: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz." Hidd el!

 

Kovács Noémi

Több éves tanári pályám során rájöttem arra, hogy egy nyelvet csak alázattal, odaadással és kitartással lehet elsajátítani. Célom, hogy a tanulókat egy olyan nyelvtudáshoz segítsem, melyet tudnak, és szeretnek is használni. Élvezet legyen számukra egy angol nyelvű film megtekintése, vagy egy amerikai dalszöveg megértése.

Óráimon én segítő feladatot töltök be, a tanítványok a központi szereplők. Pármunkában, egyéni feladatokban, játékos eszközökkel próbálunk generálni valós szituációkat, melyek segítségével megkíséreljük megérteni s megszeretni az angol nyelvet.

 

“Tell me and I'll forget; show me and I may remember; involve me and I'll understand.”

 

Hatalmas öröm számomra, amikor azt látom, hogy egy fárasztó munkanap után, vagy egy nehéz ébredést követően, mosolyogva távoznak, mert élvezték az együtt eltöltött időt. Büszkeséggel tölt el amikor volt diákjaim, egy megszerzett nyelvvizsga után, vagy a diploma kézhezvételekor felhívnak, email-t írnak s megköszönik a munkámat. Ezek azok a pillanatok, amikért érdemes dolgozni s nyelvtanárnak lenni.

 

Zádori Richárd

Zádori RichárdNagyjából 7 évet dolgoztam angol nyelvtanárként különböző nyelviskoláknak Székesfehérvárott, Siófokon és Móron. Az Egyesült Királyságba, Yorkba költöztem, ahol egy családi vezetésű hotelben dolgoztam, majd York-megye egyetlen 5 csillagos szállodájában, a Cedar Court Grand Hotel & Spa-ban, ahol 2012-ben AA 5 Red Star tréningen vettem részt így van vendéglátói szakmai angolnyelv ismeretem is.

2011. decemberében pedig megkaptam az angol állam által elismert angol tanári képesítésemet is. Félállásban tanársegédként dolgoztam angol iskolákban, és privát oktattam magyarokat angolra, és angolokat magyarra Yorkban.
2013-ban egy amerikai résztulajdonban lévő számítás-technikai cégnél dolgoztam, a magyarországi irodájukban a vezetőket oktattam általános, pénzügyi és üzleti angolra tárgyalási és konferencia szintre.
2013 novemberétől az Euro Nyelviskolának is dolgozom (főként délutánonként) angol nyelvtanári munkakörben. Főként közép-, felsőközép- és felsőfokú csoportokat, hallgatókat oktatva.
Úgy érzem, hogy kitűnő angol nyelvtudásomnak, magyarországi és külföldi munkatapasztalataimnak köszönhetően sokat tudok segíteni az angol nyelvet tanulni vágyóknak.

Többféle dialektussal beszélem az angol nyelvet, mely segíthet a külföldi munkára vágyóknak: RP, Yorkshire, skót, amerikai és olasz/spanyol. Óráimon a kommunikációra fektetem inkább a hangsúlyt, hiszen kint eltöltött éveim alatt rájöttem, hogy annál fontosabb nincs.


Kátai Boglárka

Kátai BoglárkaKátai Boglárka vagyok, végzettségemet tekintve angol-magyar szakos tanár (Károli Gáspár Református Egyetem), valamint fordító. Közel egy évtizedes tanári pályám során nagy gyakorlatra tettem szert a nyelvoktatás szinte minden területén, legyen szó vállalati-üzleti kurzusokról, lakossági tanfolyamokról, vagy nyelvvizsga-felkészítésről és vizsgáztatásról.

A manapság divatosnak mondható csodamódszerekben nem hiszek, ellenben a felkészült, alapos, következetes és igényes tanári munkavégzésben, valamint a nyelvtanulók igényeihez való maximális alkalmazkodásban, illetve a velük való készséges együttműködésben igen. Kurzusaim, óráim így jólszervezetten, pontos és áttekinthető tematika szerint zajlanak, ámde nem nélkülözve az emberi tényezőt és a (fekete) humort sem. A nyelvoktatás terén - a versenyszféra kívánalmait szem előtt tartva - a maximális hatékonyságra törekszem, így tanítási, módszertani eszköztáram nagy mértékben támaszkodik a kommunikatív nyelvoktatási technikák alkalmazására ötvözve a klasszikus nyelvtanítási módszerek nyelvtan-központú szemléletével.

Óráimon továbbá nagy hangsúlyt fektetek a valódi angol nyelv "szépségeinek" elsajátítására, azaz nem papírízű nyelvtudás átadása a célom. Hallgatóim a nyelvtudással együtt nyelvkultúrát és kompenzációs stratégiákat is elsajátíthatnak, azaz olyan technikákat, melyek révén akár anyanyelvi környezetben is megállhatják a helyüket, szorult helyzetekből könnyedén kivághatják magukat, s leküzdhetik a stressz, fáradtság vagy tudáshiányból fakadó nyelvi akadályokat is.
Ám jó hír, hogy kurzusaim végén szorgalmas nyelvtanulóim ezt az esetleges "tudáshiányt" jelentős mértékben képesek leküzdeni!

 

Molnár László

Molnár LászlóTanulmányaimat a Kodolányi János Főiskola angol nyelv és irodalom tanszékén végeztem. Főiskolás éveim alatt kezdtem el magánoktatással foglalkozni, majd 2008-ban csatlakoztam az Euro Nyelviskolához. Posztgraduális képzésben társadalomtudományi és gazdasági szakfordító képesítést is szereztem. Szeretek tanítani.

Célom a tudás átadásán túl az angol nyelv megszerettetése hallgatóimmal. Jó érzés visszahallani azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyeket előző nap írtam fel a táblára. Fontosnak tartom a tanulók motiválását, mert véleményem szerint sokkal sikeresebb lehet valaki a nyelvvizsgán, ha a nyelvtanulást nem nyűgnek tekinti, hanem azért is tanulja, mert szereti a nyelvet. Többen kérdezték tőlem, hogy mi az, amit a tanítással el akarok érni.

Nos, számomra az a legnagyobb elismerés, ha jelenlegi vagy volt tanítványaim engem ajánlanak az angolul tanulni kívánó ismerőseik számára. Óráim jó hangulatban telnek. A helyenként száraz nyelvtani részek után szeretek játékos készségfejlesztő feladatokat bevinni az óráimra. Több volt hallgatómmal még ma is tartom a kapcsolatot.

 

Petró Linda


Petró LindaPetró Linda vagyok és a angol nyelvtanárként dolgozom a budapesti Euro Nyelviskolában 2006 óta. Immár 9éves tanitási tapasztalattal rendelkezem. Már gimnazista koromban tudtam, hogy idegen nyelvekkel szeretnék foglalkozni, s mivel az angolt már 7 éves koromtól tanulom, a franciát pedig gimnáziumban kezdtem, igy nem volt kérdéses, hogy ezt a szakpárt fogom választani a későbbiekben. Igy jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karára ahol 2006 ban nyelvtanári diplomát szereztem.

Óráim során fontosnak tartom a megfelelő kommunikációt és azt, hogy a tanulók merjenek beszélni az adott idegen nyelven. Ez általában nehézségekbe ütközik, viszont egy kis idő elteltével feloldódnak ezek a korlátok és közösen elérjük, hogy mindenki mer beszélni , hiszen azért jönnek tanfolyamra hogy ezen felülkerekedjünk. A tanulókban pedig igyekszem tudatosítani, hogy kérésükkel, problémájukkal nyugodtan forduljanak hozzám.

Elégedett vagyok, hogy ezt a pályát választottam, mert sosem unalmas. Minden csoport, tanuló egy új kihívás és igazi elégedettségemre szolgál, amikor a tanfolyam végén látom, hogy milyen sokat fejlődtek és ezt ők is látják.


Makai -Toldi Zoltán

Makai Toldi ZoltánAngolnyelvtanári illetve Amerikanisztika diplomával rendelkezem. Korábban,1999-ben Londonban éltem 1 évig, hogy tovább fejlesszem nyelvtudásomat.

2004 óta tanítok nyelviskolákban lakossági, illetve céges csoportokat. A korosztály, amit eddig tanítottam 12 évestől az 56 éves korig terjed. Rendelkezem nyelvvizsgáztatói képesítéssel a Pannon illetve a TársalKodó (Kodolányi János Nyelvvizsgacentrum) nyelvvizsga központnál.

2005-ben kiváló nyelvtanárnak minősített a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete.

2010-ben szereztem a Cambridge Egyetem által szervezett képzésen a CELTA (Certificate in English Language Teaching to Adults) oklevelemet, amellyel nemzetközileg is elismert nyelvtanárrá váltam.
2010-ben elvégeztem az Oxford University P.és a British Council által szervezett Wordskills módszertani tréninget. Szintén ebben az évben részt vettem az International Association of Teachers of English as a Foreign Lanugage (IA-TEFL) által szervezett - Preparing Secondary School Students for Cross-cultural Communication - nemzetközi módszertani tréningen is, amellyel tovább fejlesztettem tanítási módszeremet.

2010 októberében pedig az Oxford University Press - New English File in the Classroom c. tréninget is elvégeztem. 2011 januárjában a Longman Pearson Central Europe módszertani konferencián illetve tréningen vettem részt. Szintén ebben az évben tovább fejlesztettem az interaktív tábla használatával kapcsolatos tudásom az Oxford University P. által szervezett Use of IWB in the Classroom elnevezésű
képzésen. 2011 szeptemberben az Oxford University P. által szervezett The Oxford Digital Challenge konferencián a digitális tananyagok használatával bővítettem ismereteimet a nyelvoktatás terén.2013-ban pedig a Cambridge English Language Assessment által szervezett Cambridge English Day for Schools rendezvényen a tanulók értékeléséről és további tanítás módszertani ismereteket szereztem.
2014 –ban az International Association-TEFL által megtartott We shall overcome! elnevezésű workshop-on a tanulók motivációjáról kapcsolatosan bővítettem tudásom.

Diákjaim elégedetten távoznak tőlem, természetesen kiváló angol tudással és sikeres nyelvvizsgával is.


Sino ( Festő) Zsuzsanna

Körülbelül 13 éve foglalkozom angol nyelv oktatásával. Itt az Euro Nyelviskolában kb. 8-9 éve tanítok főként délutánonként. Munkám során tanítottam egészen fiatalokat 2 évesektől kezdve felnőttekig minden korosztályt.

Fő célomnak tekintem, hogy a tanulók szeressenek nyelvet tanulni, ne kényszer legyen számukra, ahogy annak idején minket tanítottak, ezért óráimat igyekszem minél színesebben, játékosan megtartani. Akár mennyire is hihetetlen, de a felnőttek is szeretnek játszani, és közben észre sem veszik, hogy megtanultak egy –egy bonyolultabb nyelvtani szerkezetet. A legnagyobb öröm számomra, amikor látom, hogy vidáman feldobottan távoznak az órámról a hallgatók, akikkel mellesleg nagyon jó a kapcsolatom.

Nagyon jólesik, amikor a régi hallgatók megkeresnek, hogy sikeres nyelvvizsgát tettek. Ezekért a pillanatokért érdemes csinálni a munkámat.

 

Hajder Ágnes

Hajder Ágnes vagyok, az ELTE Angol Nyelv- és Irodalom szakán szereztem bölcsész és nyelvtanári diplomámat. Az EURO Nyelviskolánál 2013 szeptembere óta dolgozom, korábban is főleg felnőttoktatással foglalkoztam, de gyakorlatom van minden korosztály tanításában, mert emellett egy vegyes korcsoportú angol nyelvű beszélgetős klubot is vezetek.

2014 tavaszán megszereztem a City and Guilds szóbeli vizsgáztató képesítést, és a tanítás mellett alkalomszerűen tolmácsolok.

Küldetésem, hogy az angol nyelv szeretetét továbbadjam diákjaimnak vidám hangulatú, beszédközpontú, játszva tanulós óráimon úgy, hogy közben a nyelvtani gyakorlás se maradjon el. Örömet okoz látni, ahogy óráról-órára fejlődnek, egyre gazdagabb szókinccsel, nyelvtani pontossággal fejezik ki magukat. Hiszek abban, hogy a nyelvtanulás nem feltétlen fáradságos munka, hanem egy örömforrás, amiben a hallgató sikerélményhez jut. Örülök, hogy szerepet vállalhatok ennyi ember sikeres nyelvvizsgájában, nyelvtudást igénylő álláshoz jutásában.

 

Stumpf Anna


Tanulmányaimat az ELTÉ-n és a londoni Roehampton egyetemen végeztem angoltanári és magyar mint idegen nyelv tanári szakokon, ahonnan kitüntetéssel diplomáztam. 2013-ban a Cambridge ESOL nemzetközi angoltanári képesítését is megszereztem, azon belül a legmagasabb minősítést (CELTA Pass A) érve el. Több év angliai és magyarországi tanítási tapasztalattal rendelkezem, amely során minden korosztály tanításában kipróbáltam magam, és sokféle nyelvtanítási módszer csínját-bínját sajátíthattam el.

Emellett egy évet éltem Londonban, ahol nem csak az anyanyelvi angol nyelvhasználatot ismerhettem meg, hanem abba is bepillantást nyertem, hogy hogyan tudnak sikeresen együtt élni és együttműködni a különböző kultúrákból érkező népek az angol mint közvetítőnyelv segítségével. Bátran állíthatom, a sikeres nyelvtanuló ismérve az, hogy saját igényeinek megfelelő kommunikációs céljait (legyen az akármi a munkahelyi nyelvhasználattól kezdve a külföldi munkavállaláson keresztül a nyaraláson történő sörkóstolásig) a nyelv segítségével maradéktalanul meg tudja valósítani. Ebben próbálok nap mint nap segítséget nyújtani diákjaimnak interaktív, kommunikatív és a valós nyelvhasználatot előtérbe helyező óráimmal.

Gyere el, próbáld ki, és aztán mondj, amit csak akarsz: természetesen angolul! :-)

 

Bottyán Erik


2014. februárja óta tanítok az Euro Nyelviskolánál. Tanárként legfőbb célom, hogy tanítványaimat alapos és pontos nyelvtudással vértezzem fel, melyet sikeresen használhatnak a későbbiekben. Ezért nagy hangsúlyt fektetek a nyelvtan megértetésére.

Azonban a nyelvtan értése önmagában nem elég, a nyelvet használni is tudni kell. Ennek érdekében a hagyományos nyelvtani gyakorlatokon kívül előszeretettel alkalmazok párbeszédes feladatokat, hiszen egy idegen nyelvet csak úgy sajátíthatunk el, ha használjuk is.

Fontos számomra ezek mellett, hogy jó legyen a munkakapcsolatom a tanítványaimmal. Ha nem értetek valamit, az nem szégyen, forduljatok hozzám bizalommal, azért vagyok, hogy segítsek.

 

Kiss Mária

Amikor gimnázium után felvettek a Veszprémi Egyetem angol nyelv és irodalom szakára, egyet biztosan tudtam: tanítani nem akarok.

Az egyetem alatt viszont lassan ráébredtem arra, hogy imádok tanítani, emberekkel foglalkozni. Most már másképp el sem tudnám képzelni magam, csakis nyelvtanárnak. Na jó, esetleg bonbonkészítőnek, de az egy másik történet.

Eddigi pályám során tanítottam már kezdőket és haladókat, lelkes lakossági és megfáradt céges csoportokat, kamaszokat és játékos felnőtteket, és bármilyen hallgatóval volt is dolgom, a lelkesedésem töretlen maradt. Aki egy kicsit is szeretne, azt megtanítom angolul. Mindezt igyekszem lelkiismeretesen, kreatívan, változatosan és élvezetesen tenni, hogy aki nálam tanul, ne csak tudással, hanem élményekkel is gazdagodjon.

 

 

 

 

Német nyelvtanáraink

 

Lázár Katalin

Nagyon szeretek nyelvet tanítani és tanulni. Nyugodtan elmondhatom, hogy szerencsésnek érzem magam, hiszen a munkám számomra egyúttal élvezet is.

Igyekszem az adott nyelvi szinten a maximumot adni és a konkrét igényekhez igazodva maghatározni a leghatékonyabb módszereket és feladatokat, amelyek segítségével a tanulók megfelelő tudást és sikerélményt szerezhetnek.

Ez azért is fontos, mert a nyelvismeret a munkaerőpiacon egyre nagyobb szerephez jut és ennek feltétele a helyes nyelvi kommunikáció.

 

 

 

Lakatos István

német nyelvtanfolyamAz ELTE-n végeztem, 2007 óta tanítok az Euro Nyelviskolában, előtte tanulmányaim mellett félállásban egy évig az Egressy Gábor Kéttannyelvű Szakközépiskolában dolgoztam. Már a gimnázium utolsó éveiben a tanári pályafutás mellett döntöttem; örömmel foglalkozom emberekkel, illetve a német nyelvvel.

A nyelviskolánk mellett a legfőbb érveim: a minőség és a barátságos hangulat. A minőségre bizonyíték a rengeteg elégedett, nyelvvizsgát szerzett hallgató, a kiváló hangulatra pedig az, hogy több régi tanítványommal is tartom a kapcsolatot, sőt nem ritkán ők is egymással.

Számomra a hallgatóközpontúság az egyik legfontosabb tényező: a tanár azért van, hogy a hallgatók kérdéseit megválaszolja. Mivel itt felnőttoktatásról van szó, sokszor tanítványaim javaslatait is figyelembe veszem az órák kialakításánál. Miket tudok ezeken kívül ígérni? A németóra nem nyújthat mást, mint precizitást, pontosságot, megbízhatóságot


Makray Andrea

Makray AndreaMakray Andrea vagyok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán végeztem el a némettanár-történelemtanár szakot. Tanulmányaimon kívül egy középiskolában eltöltött bő félév tapasztalataiból, ezen kívül a kisebb korosztályok különböző keretek közötti tanítása-nevelése közben szerzett élményekből merítek.

Az óráimon törekszem arra, hogy a hallgatók minél gazdagabb szókincsre tegyenek szert - így meg merjenek és meg is tudjanak szólalni idegen nyelvű környezetben. Igyekszem jó hangulatot, illetve oldott, motiváló légkört teremteni az órákon, s nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a hallgatók (akár játékosan is) gyakorolják, használják is, amit megtanultak.

Karakas Éva

Karakas ÉvaTöbb éves, középiskolákban és magántanárként szerzett tapasztalataimat igyekszem hasznosítani az Euro nyelviskolában, megőrizve az idegen nyelvtanítás iránti lelkesedésemet. Szerintem minden tanulócsoportnak lelke van, egyéni megközelítést, dinamikát igényel, miközben tartani kell akkreditált nyelviskolánk tanmenetét. Pozitív visszajelzéseket kaptam következetes szigorúságomért, valamint türelmemért.

 

 

 

 Spanyol nyelvtanáraink

 

Kiss Zsuzsanna

spanyol nyelvtanulásA spanyol nyelvvel középiskolás korom óta foglalkozom, Budapesten tanultam a Károlyi Mihály magyar-spanyol tannyelvű gimnáziumban, majd az ELTE spanyol szakán. Középiskolában már tudtam, hogy tanítani szeretnék, igazából már akkor el is kezdtem, ugyan még csak egy-két ismerőssel. Ebből aztán egyértelműen következett, hogy spanyoltanár leszek, el is végeztem az ELTE spanyol szakát. Az Euro nyelviskolában egyetemista koromban - 2001-ben - kezdtem dolgozni, akkor még csak nyáron. Kis mellékvágányként tolmácskodtam egy spanyol-magyar vállalkozásnál, 2007 óta teljes állásban a nyelviskolában dolgozom. A tanítást nagyon szeretem, egyrészt mert emberek között lehetek, másrészt mert elképesztően jó érzés már az első pár óra után látni, hogy megtanítottam valamit, és az addig egy szót sem beszélő diákok is már remekül be tudnak mutatkozni spanyolul.

Az én óráimon mindenképpen lehet számítani barátkozásra, nyelvi játékra, kiegészítő olvasmányokra és külön programokra (főleg evés-ivással, néha pedig latin zenével és tánccal kapcsolatosakra).

 

Olasz nyelvtanáraink

 

Borza Gabriella

Borza Gabriellának hívnak, 2009 szeptemberétől tanítok az Euro nyelviskolában olasz nyelvet. Korábban légiutas-kísérőként dolgoztam az azóta már sajnos megszűnt Malévnél, mely munka során lehetőségem nyílt olasz utasokkal foglalkozni, a cég egy partnerkapcsolati együttműködése során több éven keresztül Olaszország különböző városaiból szállítottunk turistákat Európa minden tájára. E munka során jó szolgálatot tett idegenvezetői előképzettségem, hiszen a problémák megoldása is sokszor rám hárult.

Eredetileg tanárnak készültem, hiszen orosz-történelem szakon tanultam mielőtt a repülés felé sodort volna az élet, de visszatérve a földre örültem csak igazán, hogy légi kísérő munkám mellett időt szakítottam arra, hogy régi nagy szerelmemmel, az olasz nyelvvel hivatalosan is közelebbi kapcsolatba kerüljek, vagyis olasztanár lettem. Így már nem csak használom, de tanítom is ezt a gyönyörű nyelvet, ami nagy örömet okoz számomra.

Az eltelt évek során több száz lelkes és természetesen kevésbé szorgalmas diák látogatta az óráimat, akiket aztán „megfertőztünk” és büszke vagyok nagyon sokukra, mert igen szép eredményeket értek el a nyelvvizsgákon. De akadt olyan is, aki olasz állásinterjún szerepelt sikeresen, vagyis a gyakorlatban bizonyíthatta, hogy nem volt hiábavaló a sok házi feladat.

A diákjaimmal általában nagyon jó a kapcsolat, a csoportok olyan kis közösségek, ahol a következetes munka mellett igyekszünk magunkat jól érezni, így sokat játszunk, zenét hallgatunk, mesélünk. Mivel én magam utálok unatkozni, ezért törekszem rá hogy azt a tanulóimnak se kelljen, ezért mindig újabb ötleteim támadnak, hogy miként érezhetnénk még jobban magunkat. Hiszen a nyelvtanulás amellett hogy kemény munka, mindenekelőtt örömforrás is kell, hogy legyen.

 

Francia nyelvtanáraink


Sarlós Flóra Eszter

2009-ben diplomáztam Egerben francia szakos tanárként. Rögtön utána az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) nevű program keretében 1 évet töltöttem Nantes-ban, majd még egy fél évet Toulouse-ban. Rövidebb időszakokra azóta is visszajárok Franciaországba. AZ óráimon mindig a beszédközpontúság és a ténylegesen hasznosítható, gyakorlatias nyelvtudás a fő szempont. A tankönyvön kívül sok kiegészítő anyagot, interaktív feladatokat használok, hogy színesebbé tegyem a nyelvtanulást. A francia tanításnál különösen fontosnak érzem a francia kultúra szerepét, ezért gyakran hozok az óráimra filmrészleteket, dalokat, illetve más anyagokat, melyek bemutatják ezt a gazdag kultúrát.

 

Szabadszállási Anikó

 

Szabadszállási Anikó vagyok, a francia nyelv szerelmese. Tanításhoz szükséges ismereteimet Szegeden, a Juhász Gyula Tudományegyetem Főiskolai tagozatának francia nyelv-és irodalomtanár szakán szereztem, jó pár évvel ezelőtt, kiválóbbnál kiválóbb professzoroktól. Ezen ismereteket szeretném továbbadni kiegészítve saját ötletekkel, módszerekkel melyeknek célja a tanulás megkönnyítése, a francia nyelv szeretetének átadása.

Napjainkban, különösen EU csatlakozásunk óta, ismét megnőtt az érdeklődés a francia nyelv iránt. Egyre többen tervezik, hogy külföldön – sok esetben francia nyelvterületen – vállaljanak munkát, amihez nélkülözhetetlen a nyelv ismerete. Nagyon fontosnak tartom a nyelvtan elsajátítását, hiszen ennek ismerete nélkül nagyon nehéz a folyamatos kommunikáció, de a száraz nyelvtan mellett, tanításom során jelentős szerepet kap a mindennapi életben használatos fordulatok elsajátítása.

Szeretném, ha minden diákom számára öröm lenne a nyelvtanulás, ehhez próbálok hozzájárulni a lehető leghatékonyabban.