Francia nyelvtanfolyam élménybeszámolók

„Mindig érdekelt a francia kultúra. Különleges nyelvnek tartottam így régi vágyam volt, hogy megtanuljam. Vonzó volt számomra az is, hogy a világon sokan beszélik. Több nemzetközi szervezet hivatalos nyelve. Emellett tervezem, hogy francia nyelvterületre megyek dolgozni egy évre, az úti célom Genf, ahol nővérem él már évek óta.”

Püskiné Nagy Katalin„2011.októberében Montreux-ben voltam egy konferencián. Ott pár napon keresztül szinte csak francia szót láttam és hallottam. Először nagyon kellemetlenül éreztem magam, hogy senkivel nem tudok beszélgetni, mindenki vagy svájci francia vagy francia volt és alig pár ember tudott nagyon rosszul angolul. Mellesleg minden csak franciául volt kiírva és még csak el sem tudtam olvasni…
Szerencsére vittem ki turista szótárt, ami nagy segítségünkre volt. A pár nap alatt sok dolog rám ragadt az anyanyelvi környezetben és kedvet kaptam a nyelvtanuláshoz. Hazaúton már a nyelvtani szerkezeteket nézegettem és jelentkeztem is a nyelvkurzusra. Igaz sokat kellett várni, mert kevés ember motivált francia nyelvet tanulni de végre összejött a csoport!
Nagyon jól érezzük magunkat, és sokat tanulunk hétről hétre. Sokat beszélünk órákon, így gyorsan fejlődünk és jó, hogy ilyen kis csoportban tudunk dolgozni. A francia művész filmek mindig is tetszettek, de a nyelv maga nem érintett meg korábban. Most viszont örülök, hogy így alakult és így döntöttem, hogy tanulok franciául. Ha ez így is marad akkor szeretném folytatni a tanulást és később nyelvvizsgát is tenni. A munkahelyemen ez többet is jelentene a havi bérben, ami szintén motiváló.”

Lakatos Nóra

 

„A francia nyelvre azért esett a választásom, mert terveim szerint jövőre külföldre költözök, ahol szükséges a francia nyelvtudás.
Korábban nem tanultam franciául, így teljesen az alapoktól kellett kezdenem. Magától a francia nyelvtől az elején egy kicsit féltem, hiszen köztudottam egy nehéz nyelv, de a tanfolyamon sikerült megszeretnem, az órák jó hangulatban telnek, gyors tempóban haladunk, így már hamar sikerélményünk van. A kiejtés és a megértés az, ami egy kicsit nehézkesen megy- a francia nyelv sajátosságai miatt-, de egy érdekes és szép nyelvnek tartom.”
„Azért választottam a franciát, mert szeretem a nyelvet magát. Ebbe beletartozik a nyelv dallamossága illetve a kultúrához való erős kötődése. Kedvenc filozófusom is francia Jean-Jacques Rousseau.  Szeretem a francia filmeket és színészeket valamint kedvelem a francia számokat is. Szeretnék minél jobban tudni franciául, hogy aztán amit megtanultam akár külföldön vagy máshol tudja kamatoztatni.”

Magyar András Tamás